The Day of the Jackal(1973)

Yönetmen: Fred Zinnemann

Senaryo: Frederick Forsyth(kitabın yazarı bu esasen), Kenneth Ross

Oyuncular: Edward Fox(çakal rolünde bu), Terence Alexander(Lloyd'muş bu, filmi az önce izledim yine de hatırlamıyorum Lloyd kimdi, neciydi; imdb'den bakıp bakıp kopyalıyorum zaten buraya), Michael Auclair(Colonel Rolland'ı oynamış bu da... lan yanlış filmin oyuncularını yazıyorum galiba). Johnny Depp(Willy Wonka) lan lan!




Kullanıcı Yorumları:
"kullanıcı yorumları" çok saçma aslında. Yani, ingilizceden aktardık tabi "user comments" aslı, ama yine de saçma. Bir filmi izlemişleri "users" olarak adlandırmak tuhaf bence. Mikser mi lan bu!

Neyse filme geçeyim. Filmimiz bildiğiniz süper katil çakal hakkında, yine suikast göreviyle işe koyuluyor tabi. Buraya kadar klasik.
Ancak filmi ilginç kılan kısmı: Çakalın, Fransiltere Cumhurbaşkanı'nı öldürmekle görevlendirilmesi. Fransiltere çok fantastik bir yer, aynı Fransa gibi; Paris var, Nice var ama herkes ingilizce konuşuyor ülkede. Ülkenin bakanları toplanıyor böyle uzunca bir masanın etrafında, çatır çatır ingilizce konuşuyorlar birbirleriyle.
Kötü emellerini gerçekleştirmek üzere çakal bu diyara adım atıyor. Ve tüm gizli saklı alengirli insanlar gibi üstü açık, beyaz, gıcır gıcır bir Alfa Romeo ile ortalıkta dolanıyor(bkz: James Bond).

Çakal daha sonrasında bir takım karanlık bağlantılarını kullanarak kendine sahte pasaport, kimlik çıkartıyor. Boru gibi bir süikast silahı yaptırıyor...
Sonradan, 1997'de çekilen, Bruce Wills ve Richard Gere'in başrollerini paylaştığı versiyonda olan bitene yakın olaylar gelişiyor. O filmi de izlemişsindir artık, o kadar uzak olamazsın sinema dünyasına. Gerçi gidişatı benzer olmakla beraber iki film birbirinde çok farklı.
Mesela bu tanıttığım versiyonda daha fazla meme görünüyor, dikkatinizi çekmiştir ki Bruce Wills'in oynadığı filmde hemen hemen hiç meme görünmüyordu.

Neyse işte, ingilizce konuşan Fransiltere bakanları ve bir aile babası kılıklı müfettiş çakalın peşine düşüyorlar. "anam bak görüyor musun, adamlar nereleri araştırdı da ne bilgilere ulaştı, kurnaz gibiler şerefsizim" dedirtecek bir araştırma süreci başlıyor.

Çakal da tabi kendinden bekleneni yapıyor; kılık değiştiriyor, bir takım cinlikler, kurnazlıklar ile her daim izini kaybettirmenin derdine düşüyor.

Bu arada "cinlikler" yazınca aklıma geldi. Geçen gün kahvaltı ederken, sırf lokmamı çiğnerken bir yere bakıyor olmak için, dünyanın en iğrenç programlarından bir tanesini açtım(güzel çizgi film yoktu).
Bir sarışın kadın var, bir dindar kişilik var, bir psikolog, birkaç tane de angut; klasik stüdyo ortamı. İnlerden cinlerden bahsediyorlar. İslam mühendisi, "cin öyledir, cin böyledir" dedikçe sarışın kadın "üç harfliler diyelim, öyle konuşmayalım" şeklinde tırsar bir edayla düzeltiyor adamı.
Nasıl bir manyaklıksa benimkisi ısrarla izlemeye devam ettim. Sonunda islami şahsiyet parladı -"cindir onun adı hede hödö!" diyerekten. Peşinden sarışın kadın, -RTÜK yasağı var, biz "üç harfliler" diyelim, dedi.
-Nasıl lan?, dedim ben de kadına. Duymadı.

Kadından cevap alamayınca araştırdım, E.Ali Blog'ta şu yazıyı buldum. Galiba gerçekten de varmış böyle bir şey. Yayını denetlemekle görevli kurum, bir takım görünmez varlıkların size zarar vermesini engelleyecek kadar düşünceliymiş.
İroniden anlamayan zihinlere bir de şöyle açıklayayım: Görevi sizi ıslah etmek, kendilerince zararlı bulduklarına ulaşmanızı engellemek olan ve bu insanlık suçunu yerine getirerek sizin paranızı maaş adı altında cukkalayan bir grup sikli taşaklı adamlar, aynı zamanda işlerini gerçekliği göreceli bir takım ruhani söylemleri esas alarak yapıyorlarmış.
Sene 2009, kaptanın seyir defteri.

Sonra neden topluma karışmıyorsun oluyor. Ben karışmayalı ne acaip bir toplum olmuşsunuz lan siz, dingiller. 5 dakika televizyonu açtım şok oldum, bütün gün izlesem aklımı yitiririm herhalde.


Neyse işte, filmde artık final yaklaşıyor.
Cumhurbaşkanı, Fransiltere'nin Kurtuluş Günü kutlamalarında boy gösteriyor. Çakalın harekete geçeceği tahmin edildiğinden über güvenlik önlemleri alınıyor, başkanın gireceği kilisedeki papazların bile üstleri aranıyor, etraftaki polislere kadar herkes kontrolden geçiriliyor. Ancak çakalın ne kadar süper bir kılık değiştirme uzmanı olduğunu unutuyorlar ve Cumhurbaşkanı kılığına girmiş olduğunu son ana kadar farkedemiyorlar.
Cumhurbaşkanı kılığındaki çakal, halkın gözleri önünde kendini vuruyor ve görevini başarıyla tamamlayarak filmi bitiriyor.

Ben sinema tarihinde böyle ters köşe görmedim, şahane film.

TORRENT
Cuk oturan ALTYAZI

2 Comments:

Fatih Dayan said...

Evet abi meme olmaması çok ilginçti. Anlamıyorum bir insan neden filme meme koymaz. Antimemeist falan mı bunlar? Vatanperver Amerikan halkını Rus polisiyle barıştırırken araya meme gir memesini mi istediler ki, ne istediler memeden? meme meme meme. memmmeeh.

hocam ben 97 deki çakalın sonuna kıl oldum. riçırd geğirden hayatta hazzetmem.

Evet ben de farkettim geçenlerde televizyonda çok acayip değişikler olmuş. Star tivinin amblemi kırmızı olmuş filan. Kanal 6 kapanmış. Stv ve kanal7 porno yayına başlamış. Show tv de bi değişiklik yok hala orospu çocukları filan var. kanal d üç kelimenin kombinasyonuyla dizi adı üreten bi program satın almış. millet iyice moron olmuş televizyon izleye izleye. haberler bile izlenecek gibi değil bildiğin sirk.

Fransiltiret de hacı özlettin kendini ya nerelerdesin sen? internetten de mi koptun?

Cevval Portakal: said...

Bir filmde meme olmalı hocam. Mesela ben American Beauty filmini bu yüzden çok seviyorum. O filmin taş sarışın hatununu 100 dakika boyunca güllerin arasından birazcık kıçı gözüktü, biraz kenardı göstertti diyerekten izliyoruz, finalde memeler fora. Sanat budur!

Evet hocam Kanal 6'yı geçenlerde ben de aradım bulamadım.
Benim televizyonumda sadece Cartoon Network açık oluyor yıllardır, kanal değiştirmeksizin sadece onu izliyordum. Johnny Bravo olsun ne bileyim Kamp Lazlo olsun sadece bunlardan haberdarım.
Bakugan diye kıytırık çizgi film yayınlamaya başladılar, o sayede şahit oldum zaten diğer kanallarda olan bitene. Şaşkınlığım hala sürüyor.

Bu arada hocam, imdb'nin teması değişmiş. imdb'nin teması değişince bizimki de değişmiş sayılıyor. O yüzden kolları sıvadım inceden.

Yorum Gönder