Dramatic Chipmunk (2007)

Yönetmen: Muhtemelen japon.

Senaryo: Anonim

Oyuncular: Dramatic chipmunk, bir grup japon kız çocuk, bıyıklı japon adam




Kullanıcı Yorumları:

Film tam bir seyirci dostu, saniyeler içerisinde internet üzerinden izleyebilir veya tercihen indirebilirsiniz, seyir esnasında tüketilebilecek kibrit kutusu büyüklüğünde abur cubur ile mecburen formunuzu da korumuş olursunuz.
Dramatic Chipmunk iki versiyona sahip; biri 5 saniye uzunluğunda olanı diğeri ise 41 saniyelik special DVD kıvamında.
Önce kısa versiyonunu ardndan ise ingilizce/japonca altyazı destekli 41 saniye olanı izlemenizi tavsiye ederim. Bazı detayları kavramanıza, mesajları farketmenize hayli katkısı olacaktır.

Spoiler Köşesi:

Film saçları iki taraftan kender dişisi gibi bağlanmış, 3'ü kırmızı teki mavi tişörtlü 4 japon kız çocuğunun çığlıkları ile başlıyor. Dikkatli izlersek mavi tişörtlü çocuğun pek korkmadığını sadece diğer üçü kaçışırken onlara yer açmak için çekildiğini farkedebiliriz. Çığlıkların ardından çocukları korkutan nesneyi görüyoruz. Bıyıklı japon adamı kadraja giriyor. Erkek nüfusun %90'ını yumurta gibi insanların oluşturduğu Japonya'da, bıyıklı bir adamın çığlık atan küçümen bünyelere doğru ilerleyişi gerilimin dozunu arttırıyor. Adam elindeki çayır sincapını(prairie dog) önündeki cam kafesin içine bıraktığında çocuklar sessizleşiyor ve büyülenmiş gibi tepeden sincapa bakmaya başlıyorlar. Film ilk 9 saniyesinde bize çocuk psikolojisinin ne derece değişken olabileceği üzerine yeterli mesajı veriyor. Çocuklardan birinin "-so cute!" derken küuuuuuğt(japonca konuşuyo ama nedense cute diyomuş gibi, değişik) şeklinde uzatışı da mesajı daha net almamızı sağlıyor.

Adam çocukların dikkatini çekmeye çalışarak söze giriyor; "-It's called prairie dog but it's not really a dog(buna çayır köpeği derler ama bu gerçekten köpek değil)" Adamın bu sözlerinden çıkartabileceğimiz iki sonuç var, ya çocuklar balık hafızasına sahip birer embesil ve dolayısıyla gerçek köpeğin neye benzediğini bilmiyorlar ya da o odada büyümeye mahkum edilmiş birer zavallılar. Bu konuşmanın "-Does it bite?(kapar mı?)" sözleriyle bölünmesi adamın çocukların dikkatini çekmekte başarılı olamadığını gösteriyor. İşte tam bu esnada sinema tarihinin muhteşem anlarından birine tanık oluyoruz. Bir fenomen haline gelen, filmin şöhretini bine katlayan "dramatic chipmunk" sahnesi. Tekrar tekrar başa sarıyoruz ve izliyoruz. Bu sahne çocukların psikolojisi üzerine odaklanmış seyircinin bakış açısını bir anda sincapa kaydırıyor. Olayları çift taraflı değerlendirmemize olanak tanıyor. Cam kafesin içinde çıkış arayan sincapın ifadesi ve çocukların akıl sağlığındaki bilinmezlik birleşince kusursuz bir kara mizah öğesi ortaya çıkıyor.

Filmin ilerleyen saniyelerinde adam japonu, benzer şeylerden bahsederek mahlukatı tanıtmak için çabalıyor. Çocuklardan birinin "-Does it make a noise?(ses çıkartır mı bu?)" sorusu üzerine adam japon, konuşmasının seyrini değiştiriyor ve soruyu "-It cries like a puppy.(köpek yavrusu gibi inim inim inler)" şeklinde cevaplıyor. Sincap da adamın açıklamasına bir örnek olarak ayağa kalkıyor ve ses çıkarıyor. Konuşma "-But it's a warning sound. When It's natural enemies appear. Like when an eagle appears...(ama bu sesi kartaldan filan tırsınca çıkartır, ayriyetten biz japonlar arasında düzgün ingilizce bilen tek kişi yok)" ek bilgisi ile tamamlanıyor.

Finalde muhteşem bir oyunculuk sergilenerek kırmızı tişörtlü embesil/zavallı çocuklardan teki sincapı korkutabilmek adına kartal sesi çıkarmaya çabalıyor. Diğer çocukların ve japon bıyıklı adamının kahkahalarını duyuyoruz, perde kapanıyor. Filmin bu son sahnesinden çocukların ne kadar acımasız olabileceğini, empati denen şeyden ne kadar habersiz olduklarını, bıyıklı bir japonun da sincap korkutan çocukları teşvik ederek sadistçe hazlar alabileceğini anlıyoruz. Sonra benzer videoların linkleri açılıyor

Spoiler'dan çok analiz gibi oldu ancak kesinlikle kaçırılmaması gereken bir film, leziz.

4 Comments:

Fatih Dayan said...

Caponnu filmde bi sıkıntı var hacı. yuutupdan galdırmışlar. japanese high school girls asian nude girls drunk girl at the collage party. ama annatılannardan çıkarabiliyorum ne gibi bişey olduğunu. +rep

Fatih Dayan said...

bir de şu günün pisliği gayet komik olmuş. tebrik ederim.

Cevval Portakal: said...

Alla alla Fatih'im, ben şimdi bir denedim link çalışıyor gibi. Gerçi tümcemizin Youtube'dan faydalanabiliyor olduğunu varsayarak linki oradan verdim ama, başka yerde de yoktu bir Youtube efsanesi olarak. 7. Asliye Firewall'u problem çıkarmış olabilir, ayarlarını kurcalamakta fayda var.
Evet, bir o kadar komik, bir o kadar hakikatli pislik. HEHE.

Fatih Dayan said...

dur tekrar deneyeyim. bazen çalışan video "unavaible" gözüküyor.

Yorum Gönder